פטריות צדף כחולות - גידול וסגולות


פטריות הצדף הכחולות או בשמן הלטיני pleurotus ostreatus נפוצות בקרב מגדלי פטריות מתחילים מכיוון שהן קלות לגידול, יפות למראה, בריאות וטעימות מאוד.

תיאור כללי:

פטריות הצדף הכחולות ידועות בטעמן הטוב, פופולריות ברחבי העולם ומכילות ערכים תזונתיים רבים. הן תומכות במערכת החיסון ועשירות בחלבון וויטמינים כגון ניאצין, ויטמין D בטא-גלוקנים וברזל.

פטריות הצדף הכחולות מעודנות אך בשרניות וצומחות באשכולות גדולים.










גידול - דגירה עד "הפרחה"

פטריות הצדף הכחולות הן פטריות מאוד חזקות, הנסיון שלנו לימד אותנו שהן יסתדרו נהדר על רוב מתכוני האגר, ועם זאת אנו מעדיפים לגדל אותן על מצע אגר מיי בישול שיפון.

הן אוהבות במיוחד מזרע חיטה ושיפון אך יסתדרו נהדר גם על מזרעים אחרים.

מצע אידיאלי לפטריות הצדף הכחולות הוא מזרע קש, אף שהן יסתדרו מעולה על מצע של עץ (מעוקר), אין צורף להתאמץ ולהוציא כסף מיותר כי הן גודלות נהדר על מצע קש מפוסטר.

פטריות הצדף הכחול הן כל כך חזקות שהן יאכלו ויעכלו המון חומרים כמו נייר עיתון, קפה משומש, גזם, עשבים יבשים ועוד. תהליך אכלוס מצע לוקח 10-21 לערך, תלוי כמות המזרע ביחס למצע.



טכניקות לגידול:

אפשר לגדל פטריות צדף כחולות במגוון דרכים, דלאים עם חורים, שקיות מצע, צנצנות, מיכלים שקופים ואף גידול חיצוני במיטות גידול.


תנאי גידול ותהליך "ההפרחה" :

תחילה הן בוקעות כמקבץ סיכות קטנות בצבע כחול עמוק, ובבגרותן מקבלות צורת כובע בגוון כחול בהיר. אוהבות תחלופת אויר גבוהה, כשהן גדלות בסביבת co2 גבוהה, רגל הפטריה תתארך והכובע ישאר קטן, בתחלופת אויר נכונה רגל הפטריה תישאר קטנה והכובע יגדל. הן פטריות חזקות שמייצרות כמות גדולה יחסית של פטריות ביחס לכמות המצע .

הטמפרטורה האידיאלית לפריחה היא 15-25 מעלות ו80%-85% לחות,

אולם הן ידועות כפטריות אגרסיביות שיכולת לגדול גם מעבר לתנאי הגידול שלהן.

פטריות הצדף הכחולות מפילות כמות נדיבה של נבגים שהן מגיעות לבגרות ומומלץ לקטוף אותן בזמן, לפני פיזור הנבגים.




בישול ושימוש:

הפיטריה מוכנה לשימוש מיד לאחר הקטיף, כשהיא בשיא טריותה, מומלץ לטגן/ לבשל לפני השימוש למרות שיש שאוהבים לאכול פטריות צדף צעירות (פטריות בייבי) טריות ללא בישול או טיגון.

מתוך רוב סוגי פטריות הצדף פטריות הצדף הכחולות נשמרות טוב יחסית במקרר, מומלץ לשים אותן בשקית נייר בקירור. אפשר גם לייבש את הפטריות צדף ולשמור לשימוש עתידי לבישול או כתוסף תזונה.






ערכים תזונתיים וסגולות רפואיות:

פטריות הצדף הכחולות מכילות מינרלים ובהם אשלגן, מגנזיום, סידן, ברזל ומנגן, נוגדי חימצון ובהם חומצה גאלית, ליקופן, בטא קרוטן וכן חומצה כלורוגנית ומונאקולין K.

סגולות רפואיות:

-נוגדת חימצון חזקה ובכך מסייעת לשמירת רקמות הגוף ומניעת נזקים והתפתחות מחלות .


-אנטי דלקתית – הפלאורן, הוא פוליסכריד ייחודי לפטרית היער, מחזק את הגוף מפני זיהומים.


-אנטי סרטנית – בעיקר סרטן המעי הגס, הריאות, הערמונית והשד. הפלאורן פועל נגד תאי סרטן המעי הגס על ידי העלאת רמות נוגדי חימצון ועל ידי הפחתת דלקת.


-משפרת תפקוד המערכת החיסונית


-מניעת עצירות – הסיבים התזונתיים שבפטריות הצדף הכחולות מסייעים לתפקוד מערכת עיכול תקינה.


-הורדת כולסטרול בדם –המונוקולין K הוא בעל פעילות דומה לתרופות להורדת כולסטרול אך ללא תופעות הלוואי.


-סוכרת – החומצה הגאלית שבפטריה משפרת את קשירת האינסולין לקולטני האינסולין שבקרום התא ובכך מסייעת להורדות רמות סוכר בדם. החומצה הגאלית היא גם נוגד חימצון מאד חזק ולכן מסייעת גם למניעת נזקי הסוכרת בכלי הדם ובאיברי הגוף. החומצה הכלורגנית מסייעת אף היא באיזון רמות הסוכר בדם על ידי עיכוב ספיגת הסוכר מהמזון לדם ועל ידי שיפור תפקוד הכבד.


-קוליטיס – לפלאורן פעילות מוכחת כנגד דלקת במעי ובכך הוא מסייע בטיפול במחלות מעיים דלקתיות (קוליטיס).


-אלרגיות – הפלאורן מעלה את כמות הלימפוציטים בדם ובכך מגן מפני אלרגיות.

299 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול